Identifica din timp semnele depresiei

Identifica din timp semnele depresiei

Depresia este o tulburare relativ comună care afectează în mod negativ felul în care ne simțim, gândurile pe care le avem și felul în care ne comportăm. Din fericire, există modalități de ameliorare a depresiei și numeroase mecanisme de coping pe care le putem folosi pentru a-i face față. Dar înainte de a vorbi despre ele, trebuie să aflăm cum putem identifica depresia. Iată cele mai comune 6 semne că treci printr-un episod depresiv:

  1. O tristețe de care nu poți scăpa

Dacă te-ai simțit trist aproape zilnic în ultimele 2 săptămâni, cel puțin, asta poate indica faptul că treci printr-un episod depresiv. Această stare poate fi însoțită și de iritabilitate, mai ales la copii și adolescenți.

  1. Interes diminuat în activități care îți făceau plăcere de obicei

De cele mai multe ori, depresia poate cauza sentimente puternice de apatie sau o incapacitate de a simți plăcerea acelor activități de care erai pasionat până nu demult.

  1. Pierderea sau creșterea în greutate care nu poate fi explicată

O pierdere/creștere neintenționată semnificativă în greutate – de mai bine de 5% din greutate normală, pe lună – sau o creștere/scădere a apetitului zilnic, este un alt semn al depresiei.

  1. Tulburări ale somnului

Tulburările somnului nu se referă neapărat la insomnii. Dacă te simți mai somnoros sau mai obosit ca de obicei, zilnic, timp de cel puțin două săptămâni, se poate ca motivul să fie depresia. Oboseala constantă datorată depresiei nu este asociată cu nicio altă cauză, ca de exemplu creșterea activității fizice.

  1. Lipsa de energie sau incapacitatea de a te concentra

Depresia mai este caracterizată și de lipsa de energie și de concentrare. Datorită tulburărilor somnului descrise mai sus, energia scade considerabil. Mai poți observa faptul că îți este greu sa te concentrezi la serviciu sau la școală.

  1. Sentimente de inutilitate

Depresia se mai caracterizeaza și de sentimente puternice de inutilitate sau de o lipsa a ‘scopului în viață’.

Acum că știm să identificăm depresia, cum o putem ameliora?

Există numeroase modalități de ameliorare a depresiei, printre care:

– crearea unei rutine – depresia poate afecta structura vieții tale de zi cu zi. Crearea și menținerea  unei rutine zilnice te poate ajuta să revii la normal;

– exerciții fizice –  s-a dovedit că exercițiile fizice regulate încurajează gândirea pozitivă. Nu e nevoie de foarte mult efort, însă, chiar și o plimbare în aer liber poate fi extrem de benefică;

– mâncarea sănătoasă – deși nu există o dietă magică ce poate vindeca depresia, este important să mănânci cât mai sănătos, nu prea mult sau prea puțin. Cum spuneam mai sus, depresia poate afecta apetitul, deci este important să fim atenți la acest aspect.

– nu renunța la responsabilități – rămânând implicat în activități și responsabilități te poate ajuta să păstrezi un stil de viață care poate combate depresia prin oferirea unui sentiment de împlinire.

păstrează contactul cu prietenii apropiați – atunci când trecem printr-o depresie, comunicarea cu persoanele apropiate poate fi mai dificilă, deoarece ne simțim neînțeleși. Însă comunicare cu prietenii apropiați ne poate ajuta să vedem lucrurile prin care trecem din altă perspectivă și să elibereze din tensiunea interioară cauzată de depresie.

Deși aceste metode te pot ajuta să ameliorezi simptomele depresiei, este foarte important să identifici cauzele acesteia. Pentru asta, cea mai buna soluție va rămâne întotdeauna apelarea la un psiholog.

Un terapeut te poate ajuta nu doar în stabilirea cauzei depresiei, dar și identificarea unor mecanisme de coping pentru a putea face față depresiei prin care treci, indiferent de cauza ei. Deși poate fi dificil să vorbim cu oameni străini despre lucrurile care ne afectează zi de zi, odată depășit momentul prime întâlniri, procesul terapeutic este mai eficient decât orice altă metodă de ameliorare a depresiei. Nu este ușor să iei decizia de a vorbi cu un specialist, însă atunci când vine vorba de sănătatea ta psihică, este cea mai bună alegere.

Așadar, dacă ai o parte din simptomele enumerate mai sus, sau doar simți nevoia să vorbești cu o persoană obiectivă despre lucruri care te macină, te așteptăm la cabinetul Holistic Wellness pentru o prima sedinta: 0723366092

Identifica din timp semnele depresiei

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *