Sansa pentru o noua viata – Psihoterapeut dr. Rares Ignat

Sansa pentru o noua viata – Psihoterapeut dr. Rares IgnatConflictele psihice pot fi un obstacol important in calea unei sarcini. Armonia in relatia de cuplu poate influenta sansa ca femeia sa ramana insarcinata, echilibrul emotional fiind important atat pentru o buna ovulatie cat si pentru a avea o sperma ‘de calitate’.

Exista variate motive ce pot sta la baza tensiunilor psihice ce pot genera sau intretine infertilitatea. Uneori, e vorba de dorinte putin constientizate de a evita o sarcina, alteori e vorba doar de povara crescanda a unor esecuri repetate. Metaanaliza Gameiro et al 2012 arata ca aproape unul din cinci cupluri (19%) renunta la eforturile de dobandire a fertilitatii ca urmare a variatelor tensiuni psihologice individuale iar 9,3% ca urmare a obstacolelor in relatia de cuplu.

Chiar daca schemele terapeutice actuale nu permit decontarea acestui mijloc de sporire a sanselor de a avea un copil, elementul psihologic al infertilitatii nu trebuie subevaluat. O cercetare realizata de Institutul pentru Tratamentul Sterilitatii din Viena, a aratat ca in randul pacientelor ce nu au optat pentru sprijin psihoterapeutic asociat fertilizarii in vitro, sarcina a fost obtinuta in 42% din cazuri, in timp ce la cuplurile ce au beneficiat si de sprijinul psihoterapiei, sarcina a fost obtinuta in 56,4% din cazuri. Interventia psihoterapeutica in infertilitate poate sa ofere ca atare o sporire a ratei de succes cu aproape 15 procente, un aspect deloc suprinzator daca luam in considerare ca 1 din 5-6 cupluri se confrunta cu un impact emotional deosebit al incercarilor esuate de a avea un copil.

O abordare bio-psiho-sociala a tratamentului fertilitatii, cu imbunatatirea experientelor emotionale pozitive ale cuplului, poate ajuta la atingerea visul dorit si prin imbunatatirea compliantei la tratamentul medical al fertilitatii (J.Pedro et al 2013). Imbunatatirea colaborarii in echipa multidisciplinara, ce include si psihoterapeutul de cuplu, poate sa ofere beneficii deloc de neglijat.

Urmarind doar aspectele medicale si pe cele ce tin de momentele propice inseminarii, unele cupluri pot insa ignora sprijinul psihologic relational sau pe cel de sustinere motivationala. In incercare de a depasi obstacolul infertilitatii, unele cupluri isi pot sacrifica inconstient chiar relatia. Cauza ignorarii sprijinului psihologic nu e insa doar una financiara, ci si una ce tine de aspectul practic al acestui sprijin. Un studiu al Universitatii Cardiff si Wales a aratat ca mult mai multe persoane ar fi apelat la sustinerea psihologica daca ar fi fost mai usor de accesat si ar fi primit o explicatie mai clara asupra felului prin care psihoterapia poate ajuta la obtinerea unei sarcini.

Pentru a veni in sprijinul cuplurilor ce-si doresc un copil si apeleaza la reproducerea asistata, dar si in sprijinul medicilor specialisti ce doresc sa ofere un beneficiu suplimentar cuplurilor tratate, exista acum posibilitatea de a apela la un nou program psihoterapeutic, mai usor de accesat.

Programul Sprijin pentru noua viata! ofera posibilitatea de a apela la sprijin psihoterapeutic fara grija unor costuri suplimentare. Sunt oferite gratuit 12 sesiuni de terapie de cuplu, ce urmeaza a fi achitate doar in momentul in care e prezenta bucuria venirii pe lume a unui copil.

In cazul in care sunteti un cuplu ce intampinati dificultati in obtinerea unei sarcini sau medic specialist si considerati ca prograrnul ‚Sprijin pentru noua viata!’ va poate fi de folos in activitatea de reproducere asistata, va rugam transmiteti un email cu datele dvs de contact la adresa: contact@holisticwellness.ro