5 semne ale anxietății ce nu trebuiesc neglijate

5 semne ale anxietății ce nu trebuiesc neglijate

Cu toții trecem ocazional prin situații stresante sau care ne îngrijorează. Diferența dintre aceste situații și o tulburare de anxietate este faptul că primele sunt trecătoare, iar cele din urmă persistă chiar și atunci când nu există factori stresori majori.

Anxietatea poate fi de diferite tipuri – de la tulburare generalizată la atacuri de panică sau fobii – și de diferite intensități. Poate varia de la o îngrijorare crescută la gânduri obsesive și insomnii. Primul pas în ameliorarea anxietății este recunoașterea ei, indiferent de intensitatea sa. Știind mai multe despre simptomele sale, putem redobândi controlul asupra gândurilor noastre.

Iată, deci, câteva dintre cele mai comune semne că suferi de anxietate:

 

  1. Ai o senzație constantă de neliniște, tensiune și o imposibilitate de a te relxa

Anxietatea cauzează o senzație constantă și greu de stăpânit de stres care pare ca nu poate fi controlată în niciun fel. Pe măsură ce aceste sezații devin mai accentuate, grijile și gândurile negative încep să semene mai degrabă cu o furtună care nu poate fi oprită, decât un flux de idei controlabil.

  1. Probleme de concentrare sau nu te poți gândi la nimic altceva decât la grija din momentul e față

Anxietatea provoacă gânduri recurente, care pot avea aceeași temă (de exemplu, teama de îmbolnavire, sau de a pierde un loc de muncă) sau pot fi generalizate, caz în care orice eveniment care te scoate din zona de confort va fi subiect al acestor gânduri obsesive. În timp, intensitatea anxietății poate crește, iar aceste gânduri pot deveni imposibil de controlat. Datorită lor, devine din ce în ce mai greu să te poți concentra la treburi zilnice. Acest lucru poate duce, în cazuri grave, la o incapacitate de a păstra un loc de muncă și de a duce o viață normală.

  1. Ai probleme cu somnul

Una dintre primele și cele mai populare simptome ale anxietății este insomnia. Acea furtună de gânduri și grijile excesive nu-ți permit să te relaxezi suficient încât să adormi, sau te trezesc de câteva ori în timpul nopții. Însă de cele mai multe ori, cauzele insomniei nu sunt atât de evidente, fiind mai mult caracterizată de o simplă lipsă a somnului decât o grijâ constantă care îi ia locul. Tocmai de aceea este bine să identifici cauzele lipsei somnului cât mai curând posibil.

  1. Ai dorința puternică de a evita orice orice factori care ți-ar putea declanșa anxietatea

Comportamentul evitant este unul din multele semne ale tulburării de anxietate, și prima dovadă ca anxietatea are un impact semnificativ asupra stilului de viață. Cel mai popular exemplu este cel al fobiilor, în care persoanele suferinde evită anumite locuri sau situații. Acest tip de comportament nu apare de la o zi la alta, însă, ceea ce face identificarea anxietății cât mai devreme foarte importantă.

  1. Ai impresia că ‘o iei razna’

Toate cele de mai sus, prezente într-o formă sau alta, vor duce către un sentiment de panică și senzație de pierderea auto-controlului. Acest sentiment că nu îți poți controla propriile gânduri poate duce către impresia de ‘pierderea minților’.

 

Cea mai eficientă armă în lupta împotriva anxietății este psihoterapia. Fiecare dintre noi trece prin situații anxiogene diferit și resimțim anxietatea la intensități diferite. Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai sus, un psihoterapeut te-ar putea ajuta in a redeveni din nou tu – cel liber de aceste ganduri.

Discuția cu un psihoterapeut poate fi ea însăși un anxiogen. E important de reținut faptul că spre deosebire de tratamentul medicamentos, psihoterapia tratează mai mult decât simptomele problemei. Ea te poate ajuta să descoperi rădăcinile grijilor și temerilor tale și să creezi mecanisme de coping pentru viitor. Mai mult, un proces psihoterapeutic te va ajuta să vezi situațiile care îți provoacă anxietate din perspective noi.

Cu alte cuvinte, prin psihoterapie, vei primi resursele pentru a depăși momentele de anxietate.

La cabinetul Holistic Wellness poti incepe acest demers de a redeveni stapanul propriei vieti programandu-te la o prima sedinta de psihoterapie cu specialistul nostru.

Te asteptam cu drag!

 

5 semne ale anxietății ce nu trebuiesc neglijate

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *